Van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:45 en van 13:30 tot 17:00. Vervoerders: Versturen van laatste vrachten om 15:30
contact
+33 (0)3 24 52 37 23
0
Mijn winkelwagen
Totaal exclusief BTW
€ 0,00
BTW en andere belastingen
€ 0,00
Total tax inclusive
€ 0,00
Inloggen
Ik heb een account, ik log in
Wachtwoord vergeten?
Account aanmaken
Menu
Producten vergelijken 0
Fermer
Fermer
Geen producten geselecteerd.

Kalveren grootbrengen

 

Tijdens de eerste levensweken en nog langer dan de eerste 4 weken, wanneer het jonge kalf extra aandacht en bijzondere zorgen vereist, zijn een gezonde en comfortabele stalling onmisbaar. Voor een maximaal comfort moet rekening worden gehouden met 5 criteria: de temperatuur, verluchting, vochtigheidsgraad, oriëntatie en oppervlakte per dier.

 

5 TIPS VOOR EEN GOED GESTALD KALF IN GOEDE GEZONDhEID

  • TEMPRATURE AANGEPAST AAN DE LEEFTIJD VAN HET JONGE KALF EN ZONDER GROTE SCHOMMELINGEN

 

  • TEMPRATURE AANGEPAST AAN DE LEEFTIJD VAN HET JONGE KALF EN ZONDER GROTE SCHOMMELINGEN
  • LUCHTVERVERSING ZONDER TOCHT
  • GECONTROLEERDE VOCHTIGHEID
  • KALVERSTAL IN DE BUURT VAN DE MELKSTAL, MAAR APART EN ZUIDOOST GEORIENTEERD
  • EEN HUT VOOR ELKE GROOTTE

 

KALVERSTERFTE:

 

Jonge kalveren zijn gevoelig tot aan het spenen. De sterfte van jonge kalveren is dan ook een groot probleem voor de melkveehouderijen.De meeste sterfgevallen die voor het spenen voorkomen (behalve sterfte tijdens het kalven) worden door ademhalingsziekten en diarree veroorzaakt. Een onderzoek dat in Frankrijk werd gevoerd, heeft aangetoond dat het risico op sterfte voor kalveren jonger dan een maand 10,2 % bedraagt, waarvan bijna 7 sterfgevallen op de 10 zich voordoen binnen de eerste 48 uur.

.

AANBEVELINGEN VOOR EEN GEzONDE EN EVENWIChTIGE VOEDING VOOR JONGE KALVEREN

    • ONBERIsPELIJKE hYGIËNE De hygiëne en reiniging van de uitrusting om melk toe te dienen is essentieel want niet of slecht uitgewassen emmers kunnen in een haard van ziektekiemen veranderen. Het is dus van groot belang om al het materiaal dat dient om de melk voor te bereiden en toe te dienen na elk gebruik te reinigen.
    • NAUWKEURIGE MELKVOORBEREIDING Als de kalveren met melkvervangers worden gevoed, ontstaan de grootste problemen door een slechte voorbereiding van de melkvervanger. De melk moet immers perfect homogeen zijn en op een temperatuur van 40 °C worden toegediend.
    • MAKKELIJKE MELKTOEDIENING Bij het jonge kalf is het beter de melk met een hoger gehangen emmer en speen toe te dienen want dit stimuleert de slokdarm-sleufreflex en de speekselafscheiding.
    • zO sNEL MOGELIJK VAsT VOER AANBIEDENVast voer (in de vorm van krachtvoer en voedergewassen) moet zo vroeg mogelijk worden aangeboden. Het kalf moet vrij kunnen beschikken over krachtvoer en ruw voer van goede kwaliteit, maar in het begin in beperkte hoeveelheden om verspilling te vermijden. Ook al werkt de pens pas echt na de eerste maand, helpt de aanwezigheid van vast voer vanaf de eerste dagen om de pens sneller te doen ontwikkelen.Bij een individuele hut wordt de hooiruif best in de achterwand van de hut of schrijlings op de scheiding tussen twee hutten geplaatst. Als de kalveren naar een groepshut verhuizen, denk er dan aan de hooiruif op de hoogte van de kleinste dieren te hangen.
    • WATERTOEGANG VANAF DE JONGsTE LEEFTIJD Als de kalveren de mogelijkheid hebben, dan beginnen ze water te drinken vanaf hun tweede levensdag (watertoegang is pas verplicht vanaf 2 weken).De aanwezigheid van water zet aan om vroeger vast voer te eten en hierdoor kan de pens sneller ontwikkelen. Daarom wordt aangeraden altijd een emmer met vers en koel water ter beschikking te stellen bij het vast voer.We adviseren wel om geen water te geven binnen het half uur na de melkopname, want het water dat in de lebmaag (de slokdarmsleuf is nog gesloten) terechtkomt, kan reflux opwekken.Om te vermijden dat het water het vast voer vervuilt en minder aantrekkelijk maakt, plaatst u het water niet te dicht bij het vast voer. Een scheidingswand tussen de twee emmerhouders is ook een afdoende oplossing voor dit probleem.
    .

Cookie-instellingen in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Sluiten
We gebruiken verschillende soorten cookies om u meer mogelijkheden te bieden bij het bezoeken van de website. Door de volgende punten aan te merken aanvaardt u ze.